Tahkorerna I - Maktens Stenar
Tahkorerna I - Maktens Stenar.png
Genre Äventyr
Årgång 2003
Producent Basse
Manus Basse
Redigering Basse
Kamera Bert Wilnerzon
Speltid 10 min
Budget ---
Uppföljare Tahkorerna II - Doum-Boum's Skatt
Del 1

Tahkorerna I - Maktens Stenar är en långfilm från 2003, skriven och redigerad av Basse och filmad av Bert Wilnerzon. Filmen var den första riktiga film vi i Monte Fjanton gjorde och det är tack vare den vi gör film idag. Filmen utspelar sig i landet Tahkor där en ond trollkarl vid namn Rabos mer än gärna vill stjäla till sig alla Maktens Stenar för att smälta ner dem till ett magiskt smycke som kan hjälpa honom ta kontroll över världen. Filmens hjälte, Baro Indin, och hans brödraskap blir de som får stoppa honom.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen börjar hos Utòh Takila där hon matar sina kaniner, när Rabos hantlangare Ogen gör entré och stjäl Argostenen ifrån henne och flyr med den till Rabos. Inte långt där efter når informationen Baro som sticker iväg för att varna kungen. Han anländer hos Kung Renolt som säger till honom att samla ihop brödraskapet och skaffa tillbaka alla Maktens Stenar. Baro samlar ihop brödraskapet, bestånde av Utòh Takila, Riddar Ratos och hans väpnare och Ubir Labo. Dessa reser genom landet för att hitta Rabos, men på vägen blir Riddar Ratos allvarligt sjuk p.g.a. ett myggbett och måste bege sig hem. Resten av Brödraskapet hittar till slut Rabos och de lyckas ta tillbaka stenarna och överlämna dem till Kung Renolt, men Rabos överlever och börjar genast planera sin hämnd.

Originalbeskrivning från 2003[redigera | redigera wikitext]

Det finns ett exemplar av en Tahkorerna I film-CD kvar och på dess baksida står en kort sammanfattning av filmens handling:

En elak trollkarl hotar landet Tahkor. Nu kan bara Brödraskapet rädda dem. Brödraskapet består av Ubir Labo, Baro Indin, den modige Riddar ratos och hans Väpnare, och bror, Palo, och Utòh Takila, en söt och stark krigare. Tillsammans kämpar dem för att ännu en gång fria sitt land från den onde Rabos, trollkarlen.

Det kanske inte låter överdrivet dåligt, men på omslagen till uppföljarna låter beskrivningarna helt löjliga.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Skådespelare Roll / Roller
Marcus Wilnerzon Baro Indin, Ogen Pobo
Sebasthian Wilnerzon Riddar Ratos, Rabos, Baro's budbärare, Renolts vakt
Isak Carlsson Ubir Labo, brovakt, Renolts vakt
Clara Wilnerzon Utòh Takila, indian
Johannes Wilnerzon Väpnare Palo, indian, Kung Renolt

Inspelning[redigera | redigera wikitext]

Tahkorerna I spelades in över drygt en veckas tid, med ett par scener vid varje tillfälle, detta eftersom Isak inte kunde stanna kvar länge nog varje gång för att hela filmen skulle kunna filmas klart. Samtidigt ville inte Clara och Johannes vara med längre, vilket krävde övertalning, och en mängd andra problem uppstår som brukar uppstå när de inblandade är mellan 4 och 11 år gamla.

Mottagning[redigera | redigera wikitext]

Tahkorerna I är långt ifrån ett mästerverk, det kan man lugnt säga. Jag minns inte särskilt mycket ifrån när vi spelade in filmen, men oavsett vad så blev det den här filmen som blev startskottet på vårt filmande, och det som gjorde att vi fortfarande gör film idag. Så även om filmen i sig inte är mycket att skryta med så är den väldigt viktig, eftersom det är tack vare den vi kommit så långt vi är idag
Basse

Filmen mottogs med synbar glädje ifrån de få som såg den när den var ny, d.v.s. Wilnerzonsläkten. Filmen har aldrig visats på YouTube eller liknande utan går bara att se på Basses dator, vilket drar ner publiksiffran ganska ordentligt.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.