Fjantopedin
Advertisement
Sagan om den Magiska Osten
Sagan.JPG
Genre Komedi, äventyr
Årgång 2009
Producent Basse, Macke Felix
Manus Basse
Redigering Basse
Kamera Basse
Speltid 16 min
Budget ~300 kr

Sagan om den Magiska Osten är en långfilm från 2009, filmad i februari och släppt i maj efter en hel del krångel med specialeffekterna som lades till efter att filmen redigerats klart. Filmen är en parodi på olika fantasyäventyr, så som Sagan om Ringen och olika traditionella sagor, och handlar om Fridolf den Utvalde och hans påtvingade uppdrag, att hämta en magisk ost från grannbyn MORMOR.

En unik faktor i filmen, som inte ses i någon annan Monte Fjanton-film, är att hela handlingen drivs av en berättare, som dessutom är en karaktär i filmen, och indirekt delaktig i handlingen. Genom att han är delaktig så bryts den fjärde väggen ganska ordentligt i filmen.

Handling[]

Öppningsscenen i Sagan om den Magiska Osten.

Filmen inleds med ett klipp där berättaren sitter ute i skogen och bläddrar i en sagobok. När han hittat sagan han letade efter, sveps vi in i boken, och filmen börjar. Fridolf den Utvalde spenderar dagarna under vintern med att rensa bort snö så att han kan klippa trollkarlen Groindalfs gräsmatta, och dessutom skottar han snö. Groindalf själv är ursinnig, eftersom grannbyn MORMOR har en magisk ost, och snart också en magisk osthyvel, medan hans by inte har någonting. Att det är hans tvillingbror och ärkefiende, MORFAR, som leder grannbyn, gör inte saken bättre. Han bestämmer sig för att skicka ut Fridolf på uppdrag att hämta osten till hans by, och med honom på resan skickar han Eugene den Utvaldes Medhjälpare.

Under tiden planerar den onde MORFAR hur han ska ta över världen med hjälp av hans massförstörelsevapen, Den Magiska Osten och Den Magiska Osthyveln. Han skickar ut en klonpatrull för att jaga rätt på Groindalfs utsända. När de hittar Fridolf och Eugene leder det till filmens första strid, som emellertid avbryts av att berättaren får besök av en kille som tydligen ska praoa hos honom. När berättaren skickat iväg honom på att måla träd så fortsätter striden, som Fridolf och Eugene vinner. Strax därefter träffar de på praon ute i skogen, där han står och målar träd, och praon följer med de två på deras resa. Efter ännu en förlust för MORFARs kloner så kommer hans trogne tjänare Ulf-Henrik med den Magiska Osthyveln till honom. Därefter upptäcker Fridolf, Eugene och praon MORFARs bas, och efter en monolog börjar slutstriden, där alla dör. Utom praon, som med berättarens hjälp offrar sitt liv för att ge Fridolf lite livskraft. Fridolf tar den sista ostbiten som blev kvar, och traskar tillbaka till Groindalf.

När han kommer tillbaka till Groindalf har han inte osten längre, den åt han upp som färdkost under sin tre veckor långa resa tillbaka. Groindalf blir rasande och försöker kasta en förbannelse på Fridolf, men Fridolf skjuter honom med en pistol innan han lyckas, och Fridolf blir nu fri från sina slavaktiga arbeten.

Rollista[]

Skådespelare Roll / Roller
Viktor Fransson Fridolf den Utvalde
Marcus Wilnerzon Thörn Eugene den Utvaldes Medhjälpare
Felix Nordh Groindalf, MORFAR
Sebasthian Wilnerzon Thörn Berättaren
Tomas Gustafsson Prao, vägvakt
Timmy Svantesson Ulf-Henrik, klon
Erik Nilsson Vägvakt, klon
Simon Åkesson Klon
Srdjan Cosic Klon

Inspelning[]

Sagan om den Magiska Osten spelades in den 19 februari, på dryga åtta timmar, inklusive pizzapaus. Filmen är ett unikt projekt eftersom det bara gick knappa fyra dygn mellan dess att idén till filmen kommes på tills dess att filmen var färdigfilmad.

Den Magiska Osten, som den såg ut strax innan familjen Wilnerzon började äta på den, efter att inspelningen var färdig.

Filmens totala budget blev dryga 300 kronor, vår dyraste hittills, även om mer än hälften av detta gick tillbaka till våra plånböcker då föräldrarna Wilnerzon gick med på att köpa all mat vi använt till filmen, som den magiska osten, ett paket färdigskivad ost, och en falukorv. Resten gick till kläder och lösskägg, och diverse annats om inte kom till nytta i filmen, men som ni kommer få se framöver.

Inspelningen hade inte varit en äkta MFC-inspelning utan en hel rullebörrelast med problem. Det första som slog till var kylan, som drabbade Viktor och Srdjan hårdast, vilket var problematiskt då Viktor spelar huvudrollen i filmen. Efter lite peptalk och vantutlåning fortsatte filmandet ändå. Nästa problem som kom upp var att kamerabatteriet hade humörsvängningar. Ena stunden var batteriet nästan tomt, i nästa hade vi en kvarts batteri kvar. Detta resulterade i att de sista scenerna fick filmas väldigt snabbt, eftersom kameran annars skulle ta timtal att ladda, och då skulle inspelningen få skjutas upp, något som av erfarenhet alltid slutar med flopp.

Trots omständigheterna lyckades vi filma färdigt hela filmen på utsatt datum, även om det var otroligt stressigt och påfrestande ibland. Detta lär bli den första och sista större film vi filmar ute i snön.

Mottagning[]

Sagan om den Magiska Osten mottogs lite blandat. Eftersom den inte gick att lägga ut på YouTube eftersom WMG inte låter oss lägga ut deras musik så blev det inte så många kommentarer. De kommentarer som trillat in IRL handlar främst om att den är så himla mysko, samt att storyn är svår att greppa. Inte för att den är jätteavancerad utan eftersom berättaren suger. Det håller Basse, som spelade berättaren, också med om. Trots det är han nog den som gillar filmen allra bäst, och vi har faktiskt fått kommentarer om att det är vår bästa film någonsin. Så man får väl säga att den fick blandade reaktioner.

Videos[]

Sagan_om_den_Magiska_Osten_TRAILER

Sagan om den Magiska Osten TRAILER

Sagan_om_den_Magiska_Osten

Sagan om den Magiska Osten

Sagan_om_den_Magiska_Osten_-_Bonusmaterial!

Sagan om den Magiska Osten - Bonusmaterial!

Trivia[]

  • Ursprungligen var det tänkt att del 1 i Mission Quite Possible-serien skulle spelades in den 19 februari, men eftersom Basse, som skulle hålla i inspelningen, inte tyckte att manuset var bra nog eller engagerande nog, så ville han byta inspelningsdatum och göra en annan film den nittonde. Efter ett snack med Macke ute i skogen den 16:e, och mellan de båda och Felix samma kväll, så var ett grovt manus färdigt (till Sagan om den Magiska Osten), och morgonen därpå var manuset i stort sett klart. Nu stack de tre iväg för att köpa all rekvisita som de hittat på skulle behövas, vilket gjordes på Röda Korset i Kristianstad, en skämtartikelsaffär och Hemköp i Tyringe. På onsdagen fortsatte planerandet och förberedandet inför filmingen dagen därpå, skådespelare kontaktades för att försäkra att alla kunde komma.
  • På torsdagen, den 19 februari, filmades hela filmen i en enda veva, förutom scenerna vid och i Groindalfs källare, som filmades efter pizzapausen.

Foton från inspelningen[]

Det togs en hel del foton under inspelningens gång, och de som blev snyggast och bäst kan ses på vår hemsida. Se här.

Advertisement