Olaf.png

Dansken Olaf är programledan och huvudkaraktären i serien Dansken från Sverige, och spelas av Felix Nordh. Han är oftast allmänt bitter över att han är tvungen att bo i Sverige när han helst vill vara i Danmark, och det främsta han gör är att kritisera allt svenskt och förklara varför Danmark på alla sätt är bättre än Sverige.

Olafs liv[redigera | redigera wikitext]

Olaf själv vill gärna att Monte Fjanton ska göra en långfilm om hans barndom och uppväxt, en självbiografi, men Monte Fjanton har nekat honom resurser och utrustning med motiveringen: "Vilken idiot orkar sitta och lyssna på ditt nostalgiska tjafs i två timmar?", varpå Olaf svarade att filmen faktiskt var tänkt att bli fyra och en halv timme lång.

Uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Olaf föddes på Gotland 1988, och levde där med sina föräldrar tills han var fem år gammal. Hans bästa vänner var en tejprulle och en flaska deoderant. Hans bästa mänskliga vänner var en finne och en norrman, som han aldrig nämner vid namn, som han lyckades få med i ett avsnitt av Dansken från Sverige; de var med en kort stund i den Dänske Zånen.

När han var fem år åkte han och hans familj iväg på en semester till Danmark, och det var denna resa som fick honom att vilja flytta till Danmark. Hans föräldrar tyckte däremot att Danmark var den hemskaste plats de någonsin varit på, och svor att aldrig mer åka dit igen. Detta var anledningen till att Olaf flyttade hemifrån redan när han var 14 år gammal.

Olaf på luffen[redigera | redigera wikitext]

När Olaf flyttade hemifrån bosatte han sig under en bro, eftersom han inte hade några pengar (han hade danska pengar, som han tyckte var mycket snyggare än de svenska, men de gick inte att handla med på Gotland). Han lärde sig själv att prata danska genom att lyssna på danska turister och härma dem. Efter ett par år tog han båten över till fastlandet och började traska runt, och letade efter pengar till att betala en båtbiljett till, men nu över till Danmark.

En dag hittade han en halvtrasig kamera i en soptunna, och han använde den för att göra ett par danska kortfilmer som han sen försökte sälja till olika filmbolag. Men ingen ville köpa dem. Tills han träffade oss i Monte Fjanton.

Hos Monte Fjanton Creations[redigera | redigera wikitext]

Olaf fick ett tillfälligt jobb på Monte Fjanton Creations 2007 och gjorde sitt första Dansken från Sverige-avsnitt på Bornholm. Han var överlycklig över att få vara tillbaka i Danmark igen, för första gången på fjorton år, men han kunde bara stanna i ett par dagar. Monte Fjanton var fortfarande ett ganska fattigt filmbolag och de skickade flera programledare till Bornholm för att få ut så mycket film för pengarna som möjligt. Detta första avsnitt, tillsammans med de kortfilmer Monte Fjanton köpte av Olaf, utgör den första säsongen i Dansken från Sverige.

Efter Bornholm fick dansken en fix idé om att han skulle göra en vlog, så han intog ett hus och låste ute en kille från hans rum, och satte sig där i en vecka och vloggade om allt och inget, främst om varför Danmark var bättre än Sverige. Här började hans danska bli allt sämre, vilket han antog var för att han inte varit i Danmark på länge. Vloggen skapade den andra säsongen i serien.

Den tredje säsongen av Dansken från Sverige inleddes med ett avsnitt han gjorde när han stuckit iväg från huset, nämligen den Dänske Zånen, om en dansk lekpark i Tyringe. Sedan lyckades Olaf komma tillbaka till Bornholm igen genom att gå med i orienteringsklubben OK Tyringe, som skulle ut och tävla på ön.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.