Morden i Tyringe
Mordlogo2.PNG
Genre Komedi, thriller
Årgång 2008
Producent Basse, Macke och Felix
Manus Basse, Macke och Felix
Redigering Basse
Kamera Basse
Speltid 34 min
Budget ~50 kr
Föregångare TAL - Tyringes Agentliga
Uppföljare Mission Quite Possible

Morden i Tyringe är en lång LM-film som spelades in mellan januari och mars 2008. Filmen spelades in i tre etapper och lades ut på YouTube i tre separata delar. På senare tid har de tre arbetats samman till en och samma film och räknas officiellt som en långfilm och inte tre delar.

Det lösa manuset bestod i varje avsnitt av en en sida lång synopsis, helt utan skrivna repliker. Manuset skrevs av Basse, Macke och Felix, med inspiration från flera andra teammedlemmar.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen är avsnittsbaserad och varje ursprungligt avsnitt avslutas med en cliffhanger av något slag. I den långa versionen fungerar cliffhangersen inte likadant, men de höjer spänningen precis som när filmen var i 3 delar.

Del 1[redigera | redigera wikitext]

BRIS får ett litet cameo appearance då Basse och Felix gjort om sitt kök till en restaurang.

Vi får följa Lasse Blomkvist, en vanlig morgon i hans liv. Han jobbar som skogshuggare och på vägen till arbetet blir han brutalt mördad. Mördaren försöker hugga Lasse i magen med Lasses egna yxa, men missar med en meter. Underkommisarie M och hans assistent kommer snabbt till brottsplatsen och undersöker Lasses lik och söker efter ledtrådar. M skickar hem sin assistent och rånar liket på dess plånbok. Det visar sig att Lasse inte är helt död och han vaknar när M rotar i hans fickor. M blir tvungen att ge Lasse en smäll på käften för att han ska dö ordentligt, och sedan beger M sig tillbaka till TAL's högkvarter.

M's assistent gör en grundlig undersökning om Lasse Blomkvist på Google medan Underkommissarie M besöker hemlighuset. Han får bland annat fram att Lasse har haft en relation med en hund vid namn Tea. M ger sig ut för att intervjua Tea så gott det går, vilket innebär att han får intervjua Tea's dotter (eller åtminstone ett psykfall som tror Tea är hennes mamma. Psykfallet har också en psykolog vid namn Patricia. I intervjun får M fram att Lasse och Tea bröt upp för inte allt för länge sedan vid en sista dejt på en fejkad restaurang. När M lämnar huset för tillfället hör han ett skrik. När han återvänder in finner han Patricia död på golvet.

Del 2[redigera | redigera wikitext]

M's assistent anländer till brottsplatsen och informerar om mordet. En skränig reporter som säger sig vara från Svenska Nyheter stör husefriden och gör ett sådär lyckat inslag om mordet. M gör ännu en intervju, nu enbart med psykfallet, och han får fram att Patricia tidigare arbetat på Skogsmullarnas Vedhuggarförening, samma ställe som Lasse Blomkvist arbetade på. Han beger sig för att prata med företagets chef. Chefen har inte märkt av att Lasse har dött eftersom han arbetade så dåligt och oftare råkade hugga sina arbetskamrater i benen än han högg i vedklabbar. M undrar vad han vet om Patricia och varför hon blev sparkad, och chefen svarar att hon fick sparken efter att det hade försvunnit massa pengar ifrån kassan och hon var den som satt i kassan största delen av tiden. M lämnar chefen för tillfället för att tänka lite och på vägen ut träffar han Leverans-Klas som ska leverera kakor till skogsmullechefen. Efter en poseduell går de skilda vägar.

Den maskerade mördaren fångas på film.

Underkommisarie M får ingen klarhet i fallet och bestämmer sig för att ta en runda i parken för att sortera sina tankar. I parken möter han dock Mark in da Park som vill visa honom sin banan. Bananen visar sig vara en vanlig banan, även om Mark hävdar att den är full med LSD som M kan få sniffa upp, ifall han inte anmäler att han stal den från Kak- och Bananleverans AB. M sparkar iväg honom och går för att berätta om brottet för Klas, som är och ger kakor till chefen. När han kommer tillbaka till chefen finner han Klas död, och chefen finns inte i byggnaden. I övervakningskamerans logg kan han se mordet äga rum, och även en film mördaren filmat där chefen sitter med munkavel och skriker på hjälp. Chefen har blivit kidnappad.

Del 3[redigera | redigera wikitext]

Underkommissarie M och hans assistent pratar om det senaste mordet och kidnappningen när reporterna, nu bara från TV, bryter sig in på kontoret och ställer irriterande frågor till de båda, varpå han får sig en utskällning av Underkommissarie M. M schasar ut reportern och hans kameraman och han och hans assistent återgår till att tänka ut vem mördaren kan vara. Efter ett tag upptäcker M en CD-skiva vid dörren som inte legat där innan. Han sätter igång den i datorn och på den syns mördaren, fortfarande maskerad, och skogsmullechefen. Mördaren kräver att TAL ska lämna 18 miljoner kronor i ett skjul på Svennegatan 5, annars dör chefen. M och assistenten sticker dit direkt och ringer upp TISFEJS för att få en insatsstyrka redo att gå in ifall något går snett.

En grupp TISFEJS-agenter får sättas in för att ta itu med mördaren.

M's assistent går in i skjulet först för att rekognosera och blir direkt dödad av mördaren. M hör inte skottet och väntar i fem minuter innan han kallar in TISFEJS-styrkorna. Tillsammans med TISFEJS-agenterna lyckas han rädda chefen och röka ut mördaren, som även dödar en av agenterna. I slutändan är det bara M och mördaren kvar och det hela avgörs i en episk western/Matrix strid. M vinner och mördaren avslöjas; mördaren är samme man som reportern som stört utredningen hela tiden! Det visar sig att mördaren dödat allihop för att han vill kunna göra bra TV-inslag och bli en aktad reporter. Han är också psykiskt störd och har rymt ifrån Dag-Svens Mentalsjukhus som ligger i byn. Mördaren åker in i fängelse med straffet livstids halshuggning och Underkommissarie M lovas befordran till Översteagent när den gamle chefen ska pensionera sig.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Skådespelare Roll / Roller
Marcus Wilnerzon Thörn Underkommisarie M
Sebasthian Wilnerzon Thörn M's assistent, Basse från BRIS
Felix Nordh Mördare, Felix från BRIS, Irriterande reporter, Mark in da Park, TISFEJS-agent
Viktor Fransson Lasse Blomkvist
Cajsa Nordh Psykfall, gumma på restaurang
Karin Gustafsson Psykologen Patricia, annan gumma på restaurang
Tea Nordh Sig själv
Johan Nilsson Chef för Skogsmullarnas Vedhuggarförening
Jesper Skoog Leverans-Klas, TISFEJS-agent
Tomas Gustafsson Den irriterande reporterns kameraman, TISFEJS-agent

Inspelning[redigera | redigera wikitext]

Inspelningen av Morden i Tyringe skedde i tre etapper, mellan mitten av januari och slutet av februari. Den första delen spelades in helt utan manus och bara en hum om vad handlingen skulle bli. Den krävde inte mycket rekvisita och fungerade bra som improvisationsfilm. Del 2 hade en synopsis, ett A4-papper med hela handlingen nedskriven i stora drag. Även här improviserades det rejält, till exempel för att få en koppling mellan Mark in da Park och kidnappningen av skogsmullechefen.

Den tredje och sista delen använde också en synopsis, men här krävdes mycket mer förberedelser. Eftersom den här delen av filmen krävde ett TISFEJS-team, bomber, rök och blodeffekter så behövdes mången och långa förberedelser, och en hel massa omtagningar. Till exempel lyckades Tomas missa dörröppningen tre gånger när han skulle kasta in sin flashgranat. Allt som allt gick inspelningen bra, utan större problem, förutom när Cajsa och Karin i början av del 2 vägrade filma klart de scener där de behövdes eftersom de tröttnat efter del 1. Felix blev tvungen att ta i med hårdhandskarna och muta dem med 2 enkronor, vilket fungerade.

Mottagning[redigera | redigera wikitext]

Morden i Tyringe var riktigt rolig att spela in, även om det fanns en del jobbiga stunder. Det jobbigaste var väl att vi lyckades glömma att filma vissa scener, eller så filmade vi scenerna fel, eller så passade inte alla fakta ihop. Det är den stora nackdelen med lösa manus, det är svårt att få riktig struktur på filmerna. Men beroende på vilken sorts film det är kan det fungera bra. Morden i Tyringe får man väl säga är ett exempel på när LM-filmer blir bra. Egentligen är det vår första LM-film, men nåja.
Basse, 2008
Morden i Tyringe är enligt mig den film som varit roligast att spela in någonsin, och det var även en av de viktigaste filmerna i vår historia. Det var först efter att vi släppte den som vi började få rejält med positiv kritik, vilket gjorde oss mer inspirerade till att spela in mer film. Dessutom var den riktigt bra.
Marcus, 2008
Enligt mig är Morden i Tyringe den bästa filmen vi spelat in om man bortser från Day of the Not-so dead living. Det är en film vi kan se tillbaka på och vara stolta över länge
Felix, 2008

Filmen togs emot väl av publiken, lokalt och globalt. Morden i Tyringe är vår mest sedda filmserie på YouTube och även här i Skåne. Filmen är populär bland folket på skolorna som våra medlemmar går på, vilket banar väg för gratis publicitet för uppföljare och andra filmer!

Internationellt[redigera | redigera wikitext]

Den 23 mars 2009 kom den första delen i serien ut på YouTube med engelsk text, gjord för en internationell publik. Dessa random citat har tagits från folk på internet som kommenterat filmen (än så länge bara del 1);

"Hell yeah another Basse movie! Thank god I just bought popcorn."

Director's Cut[redigera | redigera wikitext]

Ett tag efter att serien avslutats satte Basse ihop avsnitten i en och samma film, och lade in flera borttagna eller nedkortade scener, t.ex. två minuter av BRIS-segmentet som tagits bort för att spara tid i det första avsnittet. Detta kallade han sedan för sin Director's Cut. Den här versionen av filmen är 38 minuter, där originalen var 34 minuter tillsammans. Den går enbart att se på Basses dator. Inte för att någon faktiskt vill se den, men ändå.

Uppföljare[redigera | redigera wikitext]

Det var tänkt att Morden i Tyringe skulle få två uppföljare: Mission Quite Possible och TAL - Tyringes Agentliga.

TAL klassades som en föregångare eftersom handlingen i den utspelar sig före Morden i Tyringe. Kronologiskt sett är Morden i Tyringe alltså i händelsernas mitt. Mission Quite Possible var tänkt att göras i ungefär samma stil som Morden i Tyringe, även om den är mer inriktad på agentfilm än föregångaren. TAL däremot skulle göras i en mer unik stil, till minne av den ursprungliga TAL-serien.

I TAL samarbetar de tre agenterna Agent M, F och B och löser mysterier. Av dessa tre blir M befordrad till Underkommisarie medan F och B jobbar kvar som agenter. På ett par år växer agenturen till sig och blir hela byns lokalpolis. Efter Morden i Tyringe tar plats så befordras M till agenturens översteagent. Väl på sin post ser han till att B degraderas till städare, detta som hämnd efter att B terroriserat honom i den första filmen. F arbetar kvar som vanlig agent och agenturen expanderar stadigt.

Dessa uppföljare blev dock aldrig av, och vi kommer aldrig göra dem. Möjligen tar vi idéer vi hade till filmerna och gör något bättre av dem, men det är nog det närmaste en uppföljare vi kommer.

Trivia[redigera | redigera wikitext]

  • Strax efter Morden i Tyringe filmats klart blev Tomas officiellt en medlem i teamet.
  • Morden i Tyringe var den första film vi gjort där vi använt låtsasblod och rökeffekter.
  • Namnet "Morden i Tyringe" är en parodi på "Morden i Midsommer". Handlingen i sig är delvis också en parodi på Midsommer, med samma stuk; en mängd groteska mord sker i en liten håla på landet och en synbart oberörd poliskonstapel blir tillsatt att ta itu med fallet, och han lyckas utan att själv bli allvarligare skadad eller påverkad på något sätt.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.